top of page

Estètica Constantí, els inicis

A l'estiu de l'any 2013, conjuntament amb l’AMPA de l’Escola Mossèn Ramon Bergadà, i amb la seva presidenta, Maribel Castro, vàrem decidir transformar l’activitat de gimnàstica rítmica que estàvem duent a terme des de l’any anterior a l’Escola, en gimnàstica estètica de grup. Vàrem decidir apostar per aquesta nova modalitat esportiva, principalment perquè predicava una gimnàstica més saludable pel cos i una filosofia de caire nòrdic, molt interessant per a l’aprenentatge esportiu dels alumnes.

 

Sònia Mulero, directora del projecte, estava titulada en aquesta modalitat esportiva com a entrenadora i jutgessa internacional des de l’any 2006, primer curs que es va impartir a Espanya, i havia format part del Comitè Organitzador del Campionat del món que es va organitzar a Salou l’any 2008.

Per donar a conèixer aquest esport i fer el canvi de modalitats, s’ens va acudir que una de les millors maneres de fer-ho era organitzant un Campus. Donat que la Gimnàstica Estètica de Grup neix a Finlàndia, varem pensar que la millor forma d’aprendre com era aquesta disciplina era portant a una persona de Finlàndia que ens pogués instruir tant a les alumnes com a tots plegats. Varem reunir tots els esforços i amb la estimable i estreta ajuda i col·laboració de l’Ajuntament de Constantí varem fer possible que vingués una “eminència” de Finlàndia en aquesta modalitat. Aquest Campus, va ser un projecte pioner a tot l’Estat ja que era, per una banda, primer campus d’aquesta modalitat gimnàstica i, en segon lloc perquè comptava amb la col·laboració de la Liisa Ahlqvist. La Liisa fou gimnasta en campionats mundials l’any 2000 a Hèlsinki i l’any 2003 a Graz. És una coreògrafa de reconegut prestigi especialista en Gimnàstica Estètica de Grup; a més és l’entrenadora principal del Club Vantaa de Finlàndia que van ser segons classificats al Campionat del Món de 2005 (Frida), Tercers a la Copa del Món de 2005 (Frida), tercers IFAGG als Campionats menors 2007 (Tiklit) i Campions de la Copa del Món de 2010 (Ampeerit).

Va ser tot un èxit i inclús l’últim dia del Campus es va dur a terme a terme un Festival de Cloenda on va actuar l’ALCON CUSÍ (equip barceloní setè del món). Per aquest primer Campus vam poder comptar amb la col·laboració de l’excel·lentíssim Ajuntament de Constantí, que ens va cedir les instal·lacions, donar obsequis per a les alumnes, piscina per les inscrites... i ens va facilitar l’organització de l’acte, així com amb el patrocini de Divertimax Reus, Bodyskin, Wala, Aquum la Pineda, Generali Assegurances, Perruqueria i estètica Sonia i la casa de cosmètica Fama Fabré.

Al setembre de 2013, neix “Estètica Constantí”, com a secció esportiva dins de les activitats extraescolars de l'AMPA. Gràcies de nou tant a l’Ajuntament com a l’Institut del poble que ens cedeix les instal·lacions. S’inicia l’activitat que passa de tenir 9 alumnes inicialment el primer any al voltant de la cinquantena. Es creen 3 seccions diferenciades atès el volum d’alumnes inscrites a l’activitat:

 

  • Iniciació: Per a alumnes que s'inicien en aquesta modalitat esportiva.

  • Estètica autonòmica: Per a alumnes que participen en competicions a nivell de Catalunya (es creen 2 equips d’alumnes d’entre 8 i 10 anys)

  • Estètica estatal: Per a alumnes que participen en competicions a nivell d’Espanya (es creen 2 equips un infantil i un sènior).

La filosofia d’Estètica Constantí, continua sent la d’un projecte solidari que pretén donar a conèixer aquest esport i facilitar que les alumnes, amb o sense recursos, puguin accedir a practicar-lo. Així, a tall d’exemple, podem esmentar que Estètica Constantí, a través de l’ajuda de l’Ajuntament, regala a cadascuna de les alumnes integrants un xandall per tal que puguin anar equipades a les diferents competicions o be, paga part del cost del desplaçament de les gimnastes a les competicions.

Els dies 10, 11 i 12 de Gener va tenir lloc a Igualada la segona fase de la Copa d’Espanya de Gimnàstica Estètica de grup, on van participar els equips infantil i sènior d’Estètica Constantí. En aquesta segona fase han participat equips provinents d’Aragó, Castella la Manxa, Múrcia, València, Madrid i Catalunya. Van prendre part 18 clubs i més de 400 persones entre gimnastes i tècnics, a més de 15 jutges que van valorar les actuacions. 

 

L’Equip Infantil de Constantí va obtenir un mereixedor quart lloc tant el dia de semifinals, com a la final. Aquest equip, només tres mesos després de la seva creació es va quedar a les portes de pujar al podi de la Copa d’Espanya, una competició que reuneix les gimnastes de més nivell de l’Estat. L’equip Sènior va obtenir el setzè lloc, en una categoria de molt alt nivell, tenint en compte que aquest equip només portava un mes entrenant. Així, Estètica Constantí comença aviat a recollir els fruits d’uns mesos d’intens treball i molta il·lusió.

Durant els mesos de març, abril i maig ambdós equips conjuntament amb els dos equips autonòmics (formats per 14 gimnastes d’entre 8 i 10 anys) van participar en les fases autonòmiques que van tenir lloc a Barcelona. Van participar un total de 28 gimnastes d’Estètica Constantí: l’equip de les “Nines” compost per les gimnastes més petites de l’activitat van obtenir una merescuda quarta posició mentre que l’equip de les “Saltarines” integrat també per les gimnastes més petites va quedar en una meritòria sisena posició.

 

L’equip sènior “Dale team” va quedar en setena posició i l’equip infantil “Jacks team”, que ja va havia quedat quart a la segona fase de la Copa d’Espanya, va obtenir de nou la quarta posició quedant sols a 0.1 punts de pujar al pòdium.

Amb l’embranzida, i els bons resultats, decidim que aquests dos darrers equips, l’Infantil i Sènior, participarien en el Campionat d’Espanya que tindria lloc a Cartagena i que és classificatori per al Campionat del Món. Per a la continua preparació de les alumnes organitzem també una masterclass amb l’entrenadora russa Natasha Terebenets, entrenadora de l’Equip Alcon Cusí, la qual es tot un privilegi per a les gimnastes de Constantí. En el Campionat d’Espanya de Cartagena, l’equip infantil, va aconseguir entrar dins les finals del Campionat d’Espanya i passen a portar el guardó de formar part del 10 millors equips de tot l’Estat. L’equip sènior queda en la posició 20.

El dia 8 de juny, es posa fi a la primera temporada d’Estètica Constantí, amb un gran festival dut a terme al Pavelló Poliesportiu de Constantí que compta amb una gran afluència.

Inici

© 2022 by Club Gimnàstica Estètica i Rítmica Constantí

bottom of page